duminică, 10 aprilie 2011

Casa verde

 Persoanele care vor sa-si inverzeasca locuintele isi pot depune cererile de finantare prin programul ”Casa Verde” incepand cu luna aprilie. 
Practic, oricine isi echipeaza locuinta cu panouri solare, pompe de caldura sau instalatii de producere a energiei termice pe baza de biomasa isi poate recupera investitia, sau o parte din ea, prin decontarea facturii de catre Administratia Fondului de Mediu.
      Pentru aceasta, proprietarii locuintelor verzi trebuie sa depuna personal la sediul agentiei judetene pentru protectia mediului dosarul de finantare ce cuprinde urmatoarele documente:
     - cerere de finantare nerambursabila, tehnoredactata si semnata, in original
     - declaratie pe propria raspundere, completata si semnata, in original
     - copie de pe actul de identitate al solicitantului
     - extras de carte funciara care sa ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/in care se va realiza proiectul, in original, sau autorizatie de construire emisa solicitantului, in copie legalizata pentru imobilele aflate in constructie, valabile la data depunerii
     - certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, in original, valabil la data depunerii dosarului de finantare, eliberat de catre organele competente 
     - adeverinta privind existenta contului bancar al solicitantului finantarii, emisa de o banca comerciala, in original
    - un plic pe care se va completa numele si adresa completa a solicitantului si titlul programului. 

Subventii mari pentru pompe de caldura
Prin intermediul programului, proprietarii de locuinte pot obtine sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei. 
Astfel, se pot obtine pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura si pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Cei care obtin finantarea trebuie sa stie ca risca sa returneze banii in cazul in care obiectivele finantate nu sunt folosite conform scopului stabilit, precum si in cazul in care acestea au fost vandute, in timpul derularii proiectului si dupa finalizarea lui, pe o perioada de un an.
Primarii, invitati sa-si inverzeasca sediile
Incepand cu anul trecut, banii disponibili pentru ”inverzirea” cladirilor pot fi accesati si de institutiile publice, iar la sesiunea din 2011 pot participa si cultele religioase. 
Potrivit ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, pana in prezent numarul autoritatilor administrative care si-au depus dosarul pentru a-si deconta investitiile in sisteme de incalzire verzi este inca foarte mic. Aflat la Sibiu, ministrul a incurajat primarii sa acceseze fondurile disponibile prin ”Casa Verde” pentru a face investitii verzi.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului si Padurilor, anul trecut au fost depuse peste 18 mii de dosare depuse, de catre persoane fizice. Dintre acestea, peste 10.000 au fost analizate si 2.000 platite. In 2010, programul a beneficiat de 110 milioane lei. 
Potrivit unei Hotarari de Guvern, Programul Casa Verde va fi finantat anul acesta prin 300.000.000 lei (credite de angajament) si 435.899.000 lei (credite bugetare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu