vineri, 8 aprilie 2011

Generalitati

Am lansat acest blog in primul rand pentru dumneavoastra, potentiali doritori a unei case pe structura din lemn.
Aici, o sa incerc sa explic mai bine , asa ca o discutie mai lejera cu dumneavoastra, cum construim noi case din lemn.
Asa,ca un prim inceput am sa fac cateva precizari , esentiale pentru a reusii:
1.Terenul
Este esential sa stiti daca terenul pe care il detineti sau urmeaza sa-l cumparati , are destinatie de constructie locuinte.  Nu costa aproape nimic sa cereti la Primaria de care apartine terenul, un certificat de urbanism si in baza acestuia se poate face prima evaluare a posibilitatii de a construii o casa, in ce conditii.
2.Bugetul 
Daca evaluarea bugetului existent si potential nu se face cu obiectivitate, puteti ajunge doar sa incepeti o casa la care sa fiti obligati sa platiti rate si sa nu va puteti muta niciodata in ea.  Exista si posibilitatea sa va supraapreciati posibilitatile si sa proiectati de la inceput o casa prea mare pentru bugetul dumneavoastra si sa nu o puteti finaliza.
3.Dimensionarea proiectului
Inainte de a contacta un proiectant sau o firma de constructii trebuie sa faceti urmatoarele:
-estimati cat mai exact necesarul de spatiu pentru familia dumneavoastra plecand de la cateva generalitati legate de suprafete utile cum ar fi: dormitor cca 12 m.p., living 25 m.p., baie 8 m.p., bucatarie 10 m.p.
Daca aveti un buget redus este foarte important sa estimati cu rigurozitate spatiul de care aveti nevoie.
-diferenta intre suprafata utila si suprafata construita desfasurata.


Suprafaţa construită desfasurata a unui imobil reprezintă suma ariilor secţiunilor orizontale ale tuturor nivelurilor clădirii, delimitate de conturul exterior al pereţilor. Nu sunt luate în calcul suprafeţele aferente treptelor exterioare, cele ale teraselor neacoperite, ale ariilor curţilor interioare mai mari 
de 4 mp sau ale curţilor exterioare de lumină sau de acces.


Suprafata utila desfasurata a locuintelor terminate in cursul anului rezulta din suprafata construita desfasurata din care se scade suprafata ocupata de pereti.Suparafata ocupata de pereti se determina ca suma a proiectiilor orizontale ale sectiunilor peretilor, panourilor si stalpilor interiori si exteriori, pe baza grosimii zidurilor. Suprafata utila este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: suprafetele camerelor de zi, dormitoarelor, WC-urilor, dusurilor, bailor, bucatariilor, spatiilor de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. 


Unul dintre motivele pentru care o casa pe structura de lemn este mai ieftina decat o casa pe structura clasica(zidarie, beton, etc) este raportul corect de detrminare al suprafetei utile a locuintei. Diferenta de spatiu util intre cele doua moduri de constructie este de aproximativ 30-35% in favoarea constructiilor pe structura de lemn.
Tocmai din acest motiv, ATENTIE, nu cadeti in capcana ofertelor de constructie clasica(zidarie, beton) pe m.p. constructie desfasurata.Chiar daca pretul pe m.p. ar fi acelasi , in ambele variante de constructie, plusul la pret pentru aceeasi suprafata construita este cu 30-40% mai mare.


4.Alegerea sistemului constructiv
  In Statele Unite, 90% din casele de locuit sunt din lemn sau din OSB (placi din aschii late de lemn), 60% din casele nordicilor (in special Norvegia si Finlanda) sunt tot din material lemnos, in Germania s-a ajuns la un nivel de 10 - 15%, iar guvernul francez incurajeaza puternic folosirea materialelor ecologice.

    Spre deosebire de Romania, unde predomina inca monopolul otel - betonului, strainii au inteles ca lemnul are proprietati deosebite, costuri reduse si nu in ultimul rand, ca este un material regenerabil. Prefabricatele din lemn, asa-numitele panouri tip sandwich, care inglobeaza straturi de vata minerala si folii bariera antivapori, se monteaza rapid (aceste case din lemn pot fi gata si intr-o luna), au greutate proprie redusa, prezinta risc seismic scazut, asigura o foarte buna izolatie fonica si termica, iar costurile sunt semnificativ mai mici.



 Cred ca noi romanii suntem cei mai destepti de pe pamant si suntem toti boieri si trebuie sa ne construim case imense din caramida, sa moara toti vecinii, dusmani si prietenii nostri de invidie si intotdeauna casa mea de caramida , chiar daca a ramas la rosu sau este doar tencuita interior exterior, este mai frumoasa si mai valoroasa decat coliba ta din lemn , chiar daca aceasta are coeficientul cel mai bun de transfer termic,  climatizare cu recuperare  de caldura, panouri solare, etc. 


5.Alegerea firmei constructoare
Mitul constructiei in regie proprie este alimentat atat de echipele de meseriasi care lucreaza la mica intelegere cu clientul, pe etape, fara responsabilitati , fara scule, fara garantii si fara nici un fel de control, cat si de firmele care lucreaza tot asa sau firmele mari care trebuie sa tina in spate foarte multi bagatori de seama si patroni mari cu pretentii mari.
In mod normal, intr-o economie de piata ar trebuii sa existe regula cererii si ofertei. Insa cum la noi nimic nu se respecta, nici asta nu este valabil. Pana cand si piata de la noi va devenii intradevar o piata concurentiala si intradevar cerea-oferta va duce la ierarhii clare, cred eu ca un bun criteriu pentru alegerea constructorului este ce-a lasat in urma. Nu ezitati sa cereti sa vedeti lucrari recente ale firmei, cereti referinte de la clienti, etc.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu