luni, 9 mai 2011

De ce o casa din lemn ? Part 2.

Cat costa?


Prima intrebare pe care o pun majoritatea clientilor este: „cat costa pe metru patrat?”
Sa clarificam un lucru:si aici este valabil faptul ca nu pretul cel mai mic este cel mai bun.Sunt lucruri pentru care este pacat sa dai bani, dar sunt lucruri unde nu ai voie sa faci economie.
De unde stim care este cea mai buna oferta?
Fii suspicios,intreaba nu numai pretul/metru patrat ci cere sa fie evidentiat detaliat tot ce include respectivul pret(natura izolatiei,modalitate de inpregnare si tratare contra mucegeiului si cariilor,termenul de executie,sectiunile grinzilor etc...)
Multe firme utilizeaza politica de a castiga clientul pe faptul ca ei construiesc la pretul cel mai scazut. De aceea se intampla de multe ori ca desi s-a negociat un pret, pretul final va fi mult mai mare.
Nu este indiferent ce include pretul negociat. Contractul semnat de client contine multe expresii tehnice, iar la urma vin surprizele  cum ar fi: locuinta este fara usi si ferestre, nu este acoperita, nu este izolata in mod adecvat, ect.
Multi constructori, pentru a putea da un pret cat mai mic, sunt nevoiti sa exclude mai multe componente ceea ce prejudiciaza rezultatul final.
Un alt fenomen in anumite zone este provenienta dubioasa a materialului lemnos, motiv pentru care exista posibilitatea scaderii pretului, necunoscand motivele, beneficiarul chiar este bucuros ca a gasit un astfel de furnizor.
Deci sa vedem ce trebuie stiut despre preturi:
Multi doresc sa foloseasca cat mai util posibil spatiul disponibil pentru constructie si ca atare solicita si subsol.
Construirea in sus este mult mai ieftina. Deci daca nu exista un motiv special pentru a avea pivnita , mai degraba calculati un nivel in plus, va fi mult mai ieftin decat daca am construi subteran.
Cel mai scump este parterul, intrucat acestuia ii apartine si fundatia. Aceasta se situeaza in
intervalul 250-350 EURO/mp.
Celelalte nivele nu au nevoie de fundatie. Ca atare acestea sunt mult mai ieftine.
Acestea se situeaza in intervalul 160-250 EURO/mp.
Atunci cand se da un pret /mp trebuie clarificat ce include acesta.
Daca doriti locuinta la cheie, ceea ce inseamna casa gata finalizata fara mobilier, atunci pretul final se apropie de valoarea superioara a intervalului, in caz contrar pretul final se va situa in zona inferioara a intervalului.
Desigur pretul final se poate stabili doar dupa finalizarea proiectului. Cei ce dau pret final fara proiect, vor cu orice pret sa castige clientul urmand ca ulterior sa faca multe economii de materiale sau dau un pret majorat ca sa aiba certitudinea ca se vor putea incadra fara probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu