vineri, 22 aprilie 2011

Condensul!!!

Condensul

Problema condensului poate creea impresia ca ploua in casa chiar si atunci cand, SURPRIZA,  afara NU PLOUA. Cum e posibil asa ceva?
Pai, hai sa o luam cu inceputul.
Sunt unii beneficiari care sunt oarecum prinsi de iarna cu acoperisul si interioarele neterminate. Consecinta imediata este ca dupa instalarea acoperisului se trece direct la finisajele interioare. Tocmeala rapida, mesteri buni si nu prea scumpi si …VITEZA. Cumpara vata, profile, gips-carton si hai. AFARA e frig. FRIG TARE DE TOT. Mesterul nu poate lucra pe frig. Si atunci ce se gandeste el? Ca vrea sa lucreze la cald. Si uite cum se ”baga” multa caldura. Am intalnit multi in tricouri, desi afara era zapada. Numai ca dupa scurta vreme observa un fenomen foarte interesant. Incet, incet incepe sa ploua. INAUNTRU. Nu mult, dar picaturile apar din ce in ce mai multe. Se uita pe geam uimit si vede ca afara nu ploua. E doar frig. Mai creste putin temperatura sa fie sigur ca nu il atinge frigul. Si, iar se uita inspre tavan. Picaturile se inmultesc. Ciudat, foarte ciudat! Chiar daca pe acoperisul de tigla metalica s-a depus doar un strat foarte subtire de zapada, cheama de urgenta proprietarul si ii spun ca s-a cam ”ars” cu acoperisul…e prost si ploua prin el. Saracu’ om deja intra in panica….Cum adica sa ploua? Doar prin tabla nu ploua…sa fie de la imbinari?Asta trebuie sa fie, au gresit cei care l-au montat cu ceva. Pune mana pe telefon si suna repede. Cu gura mare se rasteste la cei cu acoperisul sa vina repede sa rezolve problema ca se duce altfel la Protectia consumatorului si ii da in judecata si le arata el. Ca el a fost corect si ei l-au pacalit. Ca le-au dat toti banii. Se poate? Vin oamenii sa constate si ce observa?Ca lucrarea lor este bina realizata. Mirati, cheama proprietarul sa ii transmita ca nu sunt probleme. Acesta  este total derutat. Cum adica? Doar mesterii asta i-au zis. Si ei au mai facut multe case. Peste 8. Ce-ar putea fi? Atunci, impreuna merg in mansarda. Si, ce sa vezi? Picaturile nu erau de la ploaie (nu v-am zis ca afara nu ploua?), ci de la condensul produs fix de nerespectarea instructiunilor de montaj ale termosistemului, ale barierei de vapori, ale ferestrelor samd. Nici vorba de folosirea benzilor de etansare pentru imbinarile barierei de vapori. Pai tocmai pe acolo se pierde ”la greu”. Producatorul Doerken a facut un test dupa care s-a tras urmatoarea concluzie:  o fisura de 1 mm si lungime de 1 m (fisura data de taierea din neatentie sau exact suprapunerea de care vorbeam si care nu a fost etansata) face ca un strat de vata de 20 cm sa se comporte ca unul de 2 cm. ENORMA PIERDERE. Adica prin acele zone pe care noi le consideram ok, trece aer cald inspre exterior, acesta se intalneste cu cel dinspre exterior (bineinteles ca folia anticondens nu are banda de etansare a suprapunerilor, ca era mai scumpa cu 14 euro pe rola!!! la 3 role s-a facut o economie importanta, ce naiba?).

joi, 21 aprilie 2011

Certificatul energetic obligatoriu din 2011


Toate clădirile şi apartamentele din România vor avea “certificatul energetic” - un document pe care sunt scrise consumurile din imobile. Astfel, în funcţie de energia consumată pentru încălzirea locuinţei, climatizare, iluminat artificial, imobilul va primi un calificativ.
Acest calificativ va fi  de la A la G, la fel ca cele care arată clasa energetică la electrocasnice. Dacă un apartament are calificativul A înseamnă că are un consum redus de energie, iar dacă are G înseamnă că are un consum foarte ridicat şi prin urmare cheltuielile la întreţinere sunt foarte mari.
Scopul acestui certificat este de a informa consumatorul, respectiv persoana care cumpără sau închiriază respectiva casă, ce consum energetic are locuinţa şi la cât se ridică cheltuielile lunare de întreţinere. Una dintre modalităţile de a reduce consumul energetic al clădirii este reabilitarea termică a acesteia, pentru a scădea cantitatea de energie necesară încălzirii.
Locuinţe cu certificat – din 2010
La clădiririle de birouri, certificatul energetic era necesar de la 1 ianuarie 2007, iar pentru locuinţe va fi necesar din 2010. La clădirile noi acest certificat se eliberează la recepţionarea clădirii, iar la clădirile vechi el trebuie făcut de un auditor energetic, acreditat de Ministerul Dezvoltării, contra cost.
Un proiect de lege referitor la auditorii energetici a fost adoptat, ieri, în şedinţa de guvern. Potrivit actului normativ, care va modifica şi completa Legea privind performanţa energetică a clădirilor (372/2005), auditorul energetic este o persoană fizică autorizată, atestată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.
Condiţiile şi procedura de atestare tehnico-profesională, inclusiv de exercitare şi de suspendare a activităţii ca auditor energetic pentru clădiri, se aprobă prin ordin al acestui minister. Potrivit proiectului de lege, se înfiinţează Comisia Naţională pentru Creşterea Performanţei Energetice a Clădirilor, organism de specialitate fără personalitate juridică, cu rol consultativ pe lângă MDLP.
Certificatele, însoţite de infor­maţii privind clădirile certificate şi, după caz, de măsu­rile propuse pentru creş­terea performanţei ener­getice, sunt transmise, în format electronic, de către audi­torii energetici pentru clădiri, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Con­strucţiilor, INCERC Bucureşti, unitate aflată în coordonarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. INCERC Bucureşti centralizează certificatele şi datele transmise odată cu acestea, în vederea constituirii unor baze de date specifice domeniului eficienţei energetice a clădirilor.
Un auditor energetic percepe între 1 şi 3 euro pe metru pătrat arie construită desfăşurată. Deocamdată însă nu se pot expertiza separat apartamentele dintr-un bloc, ci toată clădirea, deoarece încă nu au apărut normele metodologice, pentru expertizarea unei singure locuinţe dintr-o clădire. O dată cu evaluarea energetică a apartamentului, auditorul energetic îi mai dă proprietarului şi soluţii pentru reducerea consumului energetic.
Sancţiunile vor fi date de primării
Nerespectarea obligaţiei privind afişarea certificatului de performanţă energetică a clădirii, pentru clădirile cu o suprafaţă utilă de peste 1.000 mp, aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, ca şi nerespectarea obligaţiei de a prezenta certificatul la recepţia finală a clădirilor noi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se asigură de către organele cu atribuţii de control ale primăriilor municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv ale Primăriei Municipiului Bucureşti.
Articol integral in Gandul.

miercuri, 20 aprilie 2011

Eficientizarea termica duce la o economie de 50%

O abordare "toata cladirea" este necesara pentru a maximiza eficienta energetica a unei cladiri sau a unei case. Mediul interior poate fi compromis de slaba izolare a usilor si ferestrelor, scurgeri la tevi, sau alte aspecte referitoare la sisteme de incalzire, ventilatie si aer conditionat (HVAC).



Care sunt caile de scurgere a aerului din cladiri, care este calitatea constructiei de anvelopa a cladirii, cat de multa energie se pierde datorita transferului excesiv de aer intre interiorul si exteriorul ecesteia, cat de « legata » este cladirea, care sunt metodele la care putem apela pentru depistarea deficientelor si mai ales solutiile tehnice concrete de remediere a acestora, sunt informatii pe care le veti afla de la specialistii Ermetik, prezentate structurat intr-un raport tehnic detaliat si documentat.

Cum se realizeaza acest lucru?

Una dintre metodele folosite este cea de termografiere in infrarosu.
Aceasta functioneaza prin masurarea energiei suprafetei oricarui obiect, producand o imagine vizuala detaliata, indicadu-i profilul de temperatura, aratand exact locul in care sunt problemele si ajutand specialistii sa isi concentreze atentia pe acesta, permitand diagnosticarea corecta a zonelor cu pierderi de energie.

Aceasta metoda functioneaza fara contact fizic, ea ofera managerilor de cladiri o siguranta, evaluand integritatea operativa a cladirii. In timp ce multe probleme ale zonelor de granita raman de obicei nedetectate, in timpul unui control fizic, acestea pot fi usor observate prin infrarosu.

Cu ajutorul celor mai noi tehnologii din domeniul termoviziunii, specialistii Ermetik pot detecta diferente de temperatura extrem de mici (sub 0,018grd C). Aceasta sensibilitate termica extraordinara ne permite sa facem vizibile:

- defectele de izolare, cu efecte la care poate putini s-au gandit: pierderi de caldura in timpul iernii si consum de curent exagerat al aparatelor de aer-conditionat pe timpul verii, aparitia condensului la interior si a zonelor cu risc major de formare a mucegaiurilor (la un pas de declansarea bolilor aparatului respirator), ventilarea necorespunzatoare a fatadelor si acoperisurilor, posibile defecte de proiectare sau executie etc.;
- defectele la instalatiile electrice prin identificarea rapida a punctelor calde datorate supraincalzirii lor;
- traseele de incalzire prin pardoseala, a instalatiilor de apa calda/rece si a posibilelor defecte ce pot aparea la acestea: scurgeri, gatuirea traseelor etc.;
- starea si performantele instalatiilor de incalzire si racire prin verificarea modului in care au fost echilibrate, a gradului de colmatare al radiatoarelor, detectarea locurilor in care tevile sunt obturate de depuneri sau grosimea peretelui s-a micsorat;
- etansarea necorespunzatoare a geamurilor sau montajul necorespunzator;

In afara de detectarea pierderilor de caldura si de energie in structuri, acesta s-a dovedit a fi un instrument eficient si precis in facilitatile de intretinere predictiva.

Prin localizarea surselor de umiditate si mucegai, a neetanseitatilor si a pierderilor de caldura, evaluand eficienta energetica a cladirilor si a gradului de etanseitate si protectie termica a acestora puteti face importante economii.

Aceste servicii de expertiza se adreseaza unei vaste game de utilizatori, cum ar fi: vanzatori,  cumparatori de imobile, Arhitecti si proiectanti, Project manageri, Antrepenori generali si de specialitate, Corpuri de experti tehnici pentru activitati de solutionare a litigiilor, Firme de administrare si mentenanta a imobilelor, Companii Imobiliare si Real Estate, Organizatii finantatoare sau Creditoare pentru Constructii.

vineri, 15 aprilie 2011

Case din lemn: Casa verde

Case din lemn: Casa verde

De luat in seama...

Inainte de a face primul pas este foarte util sa va ginditi si la urmatoarele:
- Stabiliti-va un buget
- Alegeti zona unde doriti sa construiti - tineti cont de :
- vecini, aproprierea de servici, scoala, posibilitati aprovizionare, acces rapid la mijloace de transport, unitati sanitare,politie,etc -si apoi cautati un teren convenabil
- conditii favorabile sau defavorabile: de ex: drum acces (inclusiv accesul masinilor de transport sau a utilajelor de constructii), canalizare, adincimea pinzei freatice, stabilitatea solului, existenta unor forme naturale care (nu) va ajuta - de ex. paduri, ape, diverse forme de relief, zone mlastinoase, etc
- interesati-va la regiile aferente despre planurile si amplasarea conductelor subterane -apa, canalizare, cabluri alimentari energie, telefonie, gaze, cablu date (tv, internet..), eventuale sistematizari si extinderi, etc.
- poluare (apa, aer, zgomot) - aproprierea de unitati industriale, mari artere de circulatie, aeroporturi, gari, centrale termice, gropi de gunoi.
- servicii si facilitati oferite de primarie ( apa, gaze, canalizare, energie electrica (220 / 380v), telefon, cablu tv, internet, drumuri acces, vidanjare, ridicarea gunoiului).
- Ginditi-va la ce doriti sa construiti (constructie cu parter, etaje, corpuri, garaj, mansarda, etc).
- Cum va propuneti sa folositi spatiul.
- Cat timp veti locui acolo (locuinta curenta, casa de vacanta, etc)
- Stabiliti gradul de implicare in acest proiect
- Stabiliti timpul pe care il puteti aloca acestui proiect

duminică, 10 aprilie 2011

Casa verde

 Persoanele care vor sa-si inverzeasca locuintele isi pot depune cererile de finantare prin programul ”Casa Verde” incepand cu luna aprilie. 
Practic, oricine isi echipeaza locuinta cu panouri solare, pompe de caldura sau instalatii de producere a energiei termice pe baza de biomasa isi poate recupera investitia, sau o parte din ea, prin decontarea facturii de catre Administratia Fondului de Mediu.
      Pentru aceasta, proprietarii locuintelor verzi trebuie sa depuna personal la sediul agentiei judetene pentru protectia mediului dosarul de finantare ce cuprinde urmatoarele documente:
     - cerere de finantare nerambursabila, tehnoredactata si semnata, in original
     - declaratie pe propria raspundere, completata si semnata, in original
     - copie de pe actul de identitate al solicitantului
     - extras de carte funciara care sa ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/in care se va realiza proiectul, in original, sau autorizatie de construire emisa solicitantului, in copie legalizata pentru imobilele aflate in constructie, valabile la data depunerii
     - certificat de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, in original, valabil la data depunerii dosarului de finantare, eliberat de catre organele competente 
     - adeverinta privind existenta contului bancar al solicitantului finantarii, emisa de o banca comerciala, in original
    - un plic pe care se va completa numele si adresa completa a solicitantului si titlul programului. 

Subventii mari pentru pompe de caldura
Prin intermediul programului, proprietarii de locuinte pot obtine sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei. 
Astfel, se pot obtine pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura si pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Cei care obtin finantarea trebuie sa stie ca risca sa returneze banii in cazul in care obiectivele finantate nu sunt folosite conform scopului stabilit, precum si in cazul in care acestea au fost vandute, in timpul derularii proiectului si dupa finalizarea lui, pe o perioada de un an.
Primarii, invitati sa-si inverzeasca sediile
Incepand cu anul trecut, banii disponibili pentru ”inverzirea” cladirilor pot fi accesati si de institutiile publice, iar la sesiunea din 2011 pot participa si cultele religioase. 
Potrivit ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, pana in prezent numarul autoritatilor administrative care si-au depus dosarul pentru a-si deconta investitiile in sisteme de incalzire verzi este inca foarte mic. Aflat la Sibiu, ministrul a incurajat primarii sa acceseze fondurile disponibile prin ”Casa Verde” pentru a face investitii verzi.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului si Padurilor, anul trecut au fost depuse peste 18 mii de dosare depuse, de catre persoane fizice. Dintre acestea, peste 10.000 au fost analizate si 2.000 platite. In 2010, programul a beneficiat de 110 milioane lei. 
Potrivit unei Hotarari de Guvern, Programul Casa Verde va fi finantat anul acesta prin 300.000.000 lei (credite de angajament) si 435.899.000 lei (credite bugetare).

vineri, 8 aprilie 2011

Generalitati

Am lansat acest blog in primul rand pentru dumneavoastra, potentiali doritori a unei case pe structura din lemn.
Aici, o sa incerc sa explic mai bine , asa ca o discutie mai lejera cu dumneavoastra, cum construim noi case din lemn.
Asa,ca un prim inceput am sa fac cateva precizari , esentiale pentru a reusii:
1.Terenul
Este esential sa stiti daca terenul pe care il detineti sau urmeaza sa-l cumparati , are destinatie de constructie locuinte.  Nu costa aproape nimic sa cereti la Primaria de care apartine terenul, un certificat de urbanism si in baza acestuia se poate face prima evaluare a posibilitatii de a construii o casa, in ce conditii.
2.Bugetul 
Daca evaluarea bugetului existent si potential nu se face cu obiectivitate, puteti ajunge doar sa incepeti o casa la care sa fiti obligati sa platiti rate si sa nu va puteti muta niciodata in ea.  Exista si posibilitatea sa va supraapreciati posibilitatile si sa proiectati de la inceput o casa prea mare pentru bugetul dumneavoastra si sa nu o puteti finaliza.
3.Dimensionarea proiectului
Inainte de a contacta un proiectant sau o firma de constructii trebuie sa faceti urmatoarele:
-estimati cat mai exact necesarul de spatiu pentru familia dumneavoastra plecand de la cateva generalitati legate de suprafete utile cum ar fi: dormitor cca 12 m.p., living 25 m.p., baie 8 m.p., bucatarie 10 m.p.
Daca aveti un buget redus este foarte important sa estimati cu rigurozitate spatiul de care aveti nevoie.
-diferenta intre suprafata utila si suprafata construita desfasurata.


Suprafaţa construită desfasurata a unui imobil reprezintă suma ariilor secţiunilor orizontale ale tuturor nivelurilor clădirii, delimitate de conturul exterior al pereţilor. Nu sunt luate în calcul suprafeţele aferente treptelor exterioare, cele ale teraselor neacoperite, ale ariilor curţilor interioare mai mari 
de 4 mp sau ale curţilor exterioare de lumină sau de acces.


Suprafata utila desfasurata a locuintelor terminate in cursul anului rezulta din suprafata construita desfasurata din care se scade suprafata ocupata de pereti.Suparafata ocupata de pereti se determina ca suma a proiectiilor orizontale ale sectiunilor peretilor, panourilor si stalpilor interiori si exteriori, pe baza grosimii zidurilor. Suprafata utila este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: suprafetele camerelor de zi, dormitoarelor, WC-urilor, dusurilor, bailor, bucatariilor, spatiilor de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. 


Unul dintre motivele pentru care o casa pe structura de lemn este mai ieftina decat o casa pe structura clasica(zidarie, beton, etc) este raportul corect de detrminare al suprafetei utile a locuintei. Diferenta de spatiu util intre cele doua moduri de constructie este de aproximativ 30-35% in favoarea constructiilor pe structura de lemn.
Tocmai din acest motiv, ATENTIE, nu cadeti in capcana ofertelor de constructie clasica(zidarie, beton) pe m.p. constructie desfasurata.Chiar daca pretul pe m.p. ar fi acelasi , in ambele variante de constructie, plusul la pret pentru aceeasi suprafata construita este cu 30-40% mai mare.


4.Alegerea sistemului constructiv
  In Statele Unite, 90% din casele de locuit sunt din lemn sau din OSB (placi din aschii late de lemn), 60% din casele nordicilor (in special Norvegia si Finlanda) sunt tot din material lemnos, in Germania s-a ajuns la un nivel de 10 - 15%, iar guvernul francez incurajeaza puternic folosirea materialelor ecologice.

    Spre deosebire de Romania, unde predomina inca monopolul otel - betonului, strainii au inteles ca lemnul are proprietati deosebite, costuri reduse si nu in ultimul rand, ca este un material regenerabil. Prefabricatele din lemn, asa-numitele panouri tip sandwich, care inglobeaza straturi de vata minerala si folii bariera antivapori, se monteaza rapid (aceste case din lemn pot fi gata si intr-o luna), au greutate proprie redusa, prezinta risc seismic scazut, asigura o foarte buna izolatie fonica si termica, iar costurile sunt semnificativ mai mici.



 Cred ca noi romanii suntem cei mai destepti de pe pamant si suntem toti boieri si trebuie sa ne construim case imense din caramida, sa moara toti vecinii, dusmani si prietenii nostri de invidie si intotdeauna casa mea de caramida , chiar daca a ramas la rosu sau este doar tencuita interior exterior, este mai frumoasa si mai valoroasa decat coliba ta din lemn , chiar daca aceasta are coeficientul cel mai bun de transfer termic,  climatizare cu recuperare  de caldura, panouri solare, etc. 


5.Alegerea firmei constructoare
Mitul constructiei in regie proprie este alimentat atat de echipele de meseriasi care lucreaza la mica intelegere cu clientul, pe etape, fara responsabilitati , fara scule, fara garantii si fara nici un fel de control, cat si de firmele care lucreaza tot asa sau firmele mari care trebuie sa tina in spate foarte multi bagatori de seama si patroni mari cu pretentii mari.
In mod normal, intr-o economie de piata ar trebuii sa existe regula cererii si ofertei. Insa cum la noi nimic nu se respecta, nici asta nu este valabil. Pana cand si piata de la noi va devenii intradevar o piata concurentiala si intradevar cerea-oferta va duce la ierarhii clare, cred eu ca un bun criteriu pentru alegerea constructorului este ce-a lasat in urma. Nu ezitati sa cereti sa vedeti lucrari recente ale firmei, cereti referinte de la clienti, etc.