luni, 19 martie 2012

Sfaturi

Sfaturi pentru un consum energetic mic in casa

Daca te preocupa problemele ecologice, daca doresti sa contribui si tu cu ceva la minimizarea impactului negativ al oamenilor asupra mediului, atunci ia aminte de urmatoarele sfaturi pentru a reduce consumul energetic la tine acasa.
1. Trebuie sa folosim becuri economice, au un consum pana la 5 ori mai mic decat cele conventionale si un timp de functionare mult mai lung.
2. Culoarea alba a peretilor reflecta bine lumina si putem sa avem un bec de consum mic dar acelasi confort.
3. Apa de la robinet este pompata cu energie, un dus mediu consuma 160 litri iar o baie plina consuma 350 litri, aici se adauga si consumul pentru incalzirea apei. Deci este de preferat dusul pentru un consum mai mic de energie.
4. Robinetele de la baie si bucatarie pot avea instalat un dispozitiv asemanator unei site care are functia sa introduca in jetul de apa bule de aer, consumatorul nu simte diferenta, dar consumul de apa scade cu 20%. Cele mai economice robinete sunt cele cu senzor, ele scad consumul la 70 % dar sunt scumpe pentru moment.
5. Orice robinet stricat care picura consuma in medie 17 litri in 24 ore.
6. La bucatarie folositi o oala sub presiune, se poate economisi pana la 50% din energie.
7. Cand se gateste orice oala trebuie acoperita cu capac, astfel se reduce consumul de energie cu pana la 20%.
8. Cand se gateste la cuptor este de dorit sa se gateasca cat mai multe bucate odata. Daca lasam cuptorul sa se raceasca va trebui sa consumam o energie initiala pentru a-l incinge.
9. Nu deschideti cuptorul daca nu este necesar, pentru fiecare deschidere de usa, temperatura din cuptor scade cu 25 grade.
10. Multe persoane obisnuiesc sa aprinda aragazul cu cateva minute inainte sa aseze mancarea pe el. Nu este necesar.
11. Nu asezati frigiderul sau congelatorul in apropierea surselor de caldura.
12. Incercati sa tineti usa congelatorului si frigiderului cat mai putin timp posibil deschisa.
13. Un congelator plin de gheata consuma mai mult, gheata are un efect izolant pe elementele de racire.
14. Daca motorul congelatorului si frigiderului functioneaza fara oprire, ar fi bine sa chemati specialistul in aparate frigorifice.
15. In perioada iernii este posibil sa conservati mancarea pe balcon si sa opriti frigiderul. Micsorarea cu un grad a temperaturii din frigider mareste consumul cu 5%.
16. Iarna pentru fiecare grad in plus din casa consumul creste cu 10%.
17. Programati PC-ul la consum redus.
18. Mancarea vegetariana este produsa cu mai putin consum energetic fata de cea animala (producerea alimentelor de origine animala este foarte costisitoare energetic, orice animal de carne avand nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a produce un kg de carne). Un animal de carne are nevoie de 10000 calorii vegetale, soia, porumb etc. pentru a produce 1000 calorii carne.
 sursa: Asociatia Iubim Natura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu